case-study-after-web-v2

The above pictures illustrate a case study of an Edwardian detached house in South West England (Berkshire). The client wants to improve and enlarge the ground floor living space by adding a new dining room, linking to their existing kitchen. Having a new space filled with as much light as possible is one of the main priorities.

The budget of the client for the new extension is £21,000 plus VAT (not including the new kitchen fit-out). Ark Rooms’ proposal is a new light-filled contemporary extension which will almost double the size of the existing kitchen.

A ‘London stock brick slip’ is proposed to match the brick of the existing house and the Ark Rooms team take care of the planning and building control applications. The kitchen and associated plumbing remains in the existing kitchen area as this will not only reduce the installation cost of the new kitchen, but it also ensures that the new dining room has views onto both the side and rear gardens.

 

case study1
Despite the high proportion of glazing, consisting of a rooflight, new patio doors and double-glazed windows, the high levels of insulation in the flooring, roof and walls allows the new room to be integrated with the existing kitchen to form an open-plan layout – A conventional Conservatory could not be open plan and to comply with Building Regulations would require a set of doors at the entrance.

The new room, which is 3m deep and 4.8m wide, incorporates a large fixed window overlooking the lawn and a set of French doors onto the patio. These in combination with the existing French doors opposite the new kitchen island, integrate the patio as part of the house. The result is a open-plan kitchen/diner which extends seamlessly into the garden creating a great new entertaining space for Summer bbq’s and family get-togethers.

An Ark Rooms extension not only improves the quality, size and usability of a house, it also adds value to the property itself.